Hakkımızda
Tarihçe
Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Elazığ Sağlık Yüksekokulu bünyesinde 2009 tarihinde kurulmuş olup 2014-2015 yılında 41 öğrenci ile ilk öğrencilerini almıştır. Bölüm, 2016 yılından itibaren Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde devam etmiştir. Bölümün akademik kadrosuna 2013 yılında Fazilet ERMAN ve Seda ÖNAL, 2014 yılında Gökçe KAYA, Ayfer BEYAZ ÇOŞKUN, Murat AÇIK, Murat ALTAN ve Hayrunisa İÇEN, 2015 yılında Semra TÜRKOĞLU ve Nadide Eda AKSIN BELHAN, 2022 yılında Şule AYHAN ve son olarak 2024 yılında Şeyma Nur DEMİREL isimli öğretim üyeleri ve elemanları katılmıştır. Bölümümüz 2 profesör, 1 doçent, 3 doktor öğretim üyesi, 1 Arş.Gör.Dr., 3 araştırma görevlisi ve 1 öğretim görevlisi ile eğitime devam etmektedir.
Bölümümüz bünyesinde;
Beslenme İlkeleri Dersi Laboratuvarı,
Biyokimya Laboratuvarı,
Antropometri Laboratuvarı ve
Besin Analizleri Laboratuvarı olmak üzere dört laboratuvar bulunmaktadır.
Programın Amacı
Diyetisyen; Beslenme ve diyetetik alanında eğitim almış, bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıklarını değerlendirerek onlara uygun diyet tedavisini planlayan, uygulayan ve bu konularda eğitim yapan kişidir. Beslenme ve Diyetetik bilim dalı, sağlık bilimleri ile birlikte sosyal bilimler, temel bilimler ve teknolojik bilimlerin bilim dalları ve disiplinin etkileşiminin sonucunda ortaya çıkan bir bilim dalıdır.
Bu bölüme giren öğrenciler 4 yıllık eğitim sürecinden sonra başarılı olmaları halinde "Diyetisyen" ünvanı alarak mezun olacaklardır.
Beslenme ve diyetetik bilim dalı, insan sağlığının geliştirilmesi ve kaliteli bir yaşam sürdürülebilmesi için gerekli olan beslenme düzeninin oluşturulması, var olan beslenme durumunun saptanması, beslenme düzeyinin geliştirilmesi için çözüm yollarının araştırılarak belirlenen önerilerin uygulanması, ülkenin besin, beslenme plan ve politikalarının saptanması ve yönlendirilmesi, değişik yaş gruplarının besin gereksinimlerinin belirlenmesi, hastalıklara özgü diyetlerin düzenlenmesi ve uygulanması, toplu beslenme hizmeti veren kuruluşlarda yemek servisinin yönetimi ve organizasyonu gibi çeşitli alanlarda bilimsel çalışmaları yürütecek, sağlığın korunması ve geliştirilmesi ile hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak insan gücünü çeşitli yetenek ve beceri geliştirerek yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Çalışma Alanları (Mezun istihdam olanakları)
Diyetisyen, uluslararası meslek sınıflamasında Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte sağlık sınıfı içinde yer almaktadır.
- Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları - Aile Sağlığı Merkezleri - Okullar - Renal Bakım Üniteleri - Kreşler - Diyabet Üniteleri - Zayıflama Merkezleri - Oteller - Metabolik Üniteler - Huzurevleri - Enteral-Parenteral Beslenme Destek Grupları - İşçi Beslenmesi - Yemek Fabrikaları - Onkoloji Üniteleri - Sporcu Beslenmesi - Kamu Kuruluşları -Transplantasyon Üniteleri - Yaşlılıkta Beslenme - Hava Ulaşım Hizmetleri - Rehabilitasyon Üniteleri - Okul Beslenme Eğitimi Programları - Deniz Ulaşım Hizmetleri - Kardiyoloji Üniteleri - Besin Pazarlama Hizmetleri - Demiryolu Ulaşım Hizmetleri - Besin Kontrol Laboratuvarları - Restoranlar - Uluslararası Kuruluşlar
Hızlı Erişim